A Pantone szín

A weboldalak és arculatok tervezésének lényeges eleme lehet a szín.

Hallottál már a Pantone színekről? Ha nem is, biztosan választottál már falfestéket szaküzletben, ahol kezedbe adták a legyezőformájú színmintákat és próbáltad eldönteni, hogy inkább a szomszéd házára hasonlító fakósárga vagy egy élénkebb citromsárga legyen az új szobád színe.

A Pantone eredetileg egy nyomdaipari vállalat, amely színminta-atlaszokat dolgozott ki – ezek lényegében kézikönyvek voltak, amelyek segítették a tervezőket és nyomdákat a színhűség megtartásában. A szabványok támogatták a pontos szín kiválasztását és annak reprodukálását különböző felületeken, bárhol a világon.

Minden évben titkos bizottság választja meg az év Pantone színét. Az élet különböző területeiről inspirálódnak, legyen az technológia, gazdaság, divat, szórakozás. Korábbi években meglévő készletükből választottak árnyalatokat. A 2022-es év az újratervezés éve a pandémia időszaka után, így a Pantone is teljesen újat alkotott ezúttal, a PANTONE 17-3938 Very Peri színt. A lilás árnyalat a kék és piros ötvözéseként jön létre, a kék nyugalma felváltja a stresszes világjárványi időszakot, a piros pedig tettre, cselekvésre ösztönöz.

A Windows 11-ben már háttérszínként is beállítható és visszaköszön az MS Office csomag több felületén is.

Megosztás

További bejegyzések